HET LEVENSVERHAAL VAN JULIUS CAESAR
DINSDAG 31-10 | €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM
Tickets

Kaartverkoop start in augustus

Waarom is Gaius Julius Caesar één van de meest interessante personen uit de Romeinse geschiedenis? Dat gaat onze docent Robbert ons deze avond vertellen.

Gaius Julius Caesar werd op 12 juli 100 voor Christus geboren in Rome. Tijdens zijn carrière was Caesar zeer succesvol, beklom de politieke ladder en maakte een aantal machtige bondgenoten, zoals de invloedrijke politici Crassus en Pompeius. Met hun gezamenlijke invloed kreeg hij veel gedaan in de Senaat en zette hij zich vooral in voor het welzijn van de lagere klassen. Hiermee haalde hij zich de vijandigheid van de conservatievere politici op de hals. Toen Caesar van 58 voor Christus tot 50 voor Christus een prestigieuze oorlog in Gallië uitvocht, maakten de conservatieven gebruik van de jaloezie van Pompeius en zorgden ervoor dat hij zich keerde tegen Caesar.

Deze vijandigheid resulteerde in 49 voor Christus in een burgeroorlog. Caesar vocht met zijn doorgewinterde leger tegen de gezamenlijke strijdkrachten van Pompeius en de conservatieven, waarbij de strijd hem naar Spanje, Griekenland, Egypte, het huidige Turkije en het huidige Tunesië voerde. Hij versloeg zijn vijanden en keerde in 45 voor Christus terug naar Rome als dictator. Er was echter een groep senatoren die terug verlangde naar de democratische Romeinse Republiek en die Caesar zijn autocratische politiek afkeurden. Op 15 maart 44 voor Christus pleegden zij een aanslag op Caesar en met 23 messteken werd Caesar om het leven gebracht.


PROGRAMMA:

- Introductie in de Romeinse geschiedenis
- Jeugd van Gaius Julius Caesar
- Romeinse oorlogsvoering
- Burgeroorlog

Pauze

- Burgeroorlog
- Caesar als dictator
- Trouwen als politiek
- Oorlogsvoering

CAFé KOSTVERLOREN