KOKEN MET HART EN ZIEL

Wat begon als een verzameling van gerechten voor zichzelf en zijn gezin, is uitgegroeid tot een populaire website alle recepten uit de Antilliaanse keuken. Jurino Ignacio (35) vertelt.

Door: Nannette Sibinga

“Toen ik vanuit Curaçao naar Nederland kwam, gaf mijn moeder mij een schriftje met basisrecepten. Zo nam ik een stukje van thuis mee. Maar het was met name mijn oma die mij veel leerde over koken, over ingrediënten en de bereidingswijze. Ik ontdekte dat ik online weinig kon vinden over de rijke Antilliaanse keuken. Als eerbetoon aan mijn oma en moeder, maar ook omdat ik kennis wil doorgeven aan de volgende generatie, richtten mijn vrouw en ik www.antilliaans-eten.nl op. Inmiddels bevat de website ruim 450 recepten, mede dankzij inzendingen van anderen, en hebben wij twee kookboeken gemaakt.

Kushina Krioyo (de Creoolse keuken) zie ik als een stuk erfgoed. Je voedt niet alleen je lijf, maar ook je ziel. De kennis over deze keuken moeten we delen met elkaar, om de geest van de geschiedenis te ervaren. Voor mij is het gerecht jambo, okersoep, heel bijzonder. Het heeft een heerlijke authentieke smaak en kent een rijke historie. Zo is de okraplant vanwege de slavernij van West-Afrika naar Curaçao gebracht. Eigenlijk zijn in de meeste gerechten invloeden van allerlei landen terug te vinden. Dankzij die mix krijg je bijzondere gerechten die ik koester. Veel recepten zijn ontstaan tijdens de slavernij en hoewel dit onbeschrijfelijk treurig is, probeer ik vooral het positieve te omarmen.

Als ik een dessert op tafel moet zetten, heb ik drie favoriete taarten, namelijk de cashewtaart, zwartevruchtentaart en kesio (Antilliaanse crème brûlée). Het enige nadeel is dat ik die taarten direct op eet als ze op tafel gaan. Maar deze lekkernijen zijn echte aanraders en stelen altijd de show.

Een van mijn favoriete ingrediënten is maïsmeel. Je kunt er zoveel mee doen.  Zo is funchi, een soort polenta, een heel goed voorbeeld. Je kunt het opdienen met rode bonen en zoutvlees. Met maïsmeel kan je ook koekjes maken of tamarindesap. Dankzij dit product kan je alles benaderen: hartig, zoet, zuur en zout. Er is zoveel te kiezen en dat maakt de Antilliaanse keuken zo bijzonder rijk.

Toen wij onze site begonnen, kregen we veel ontroerende reacties van de lezers. Zo liet iemand weten dat hij nu eindelijk de gerechten van zijn grootmoeder kon maken en een ander was dankbaar voor de duidelijke uitleg die wij geven. Inmiddels hebben we een community opgebouwd die wij tijdens evenementen proberen te ontmoeten. Zo hadden we vorig jaar in december een event in Nijmegen en Rotterdam. Er waren zoveel mensen aanwezig, dat de gemiddelde wachttijd bij onze stand 2 uur was en de rijen duimendik.  Het feit dat we zoveel verschillende mensen dankzij deze Antilliaanse gerechten mogen ontmoeten vind ik geweldig. Op deze manier verbinden we écht culturen en dat is heel belangrijk voor mij.“

AGENDA

ZATERDAG 30-09-2017

BACK-TO-NATURE - MET 30'ERS HET BOS IN!

BACK-TO-NATURE - MET 30'ERS HET BOS IN! €89.00 | 14:00 - 14:30 | EPE

Ontvlucht de stad en kom heerlijk tot rust in de natuur! Slapen in de buitenlucht en leer koken op vuur, je eigen slaapplek bouwen en andere skills die je nodig hebt om zelf te overleven in het bos!

WOENSDAG 25-10-2017

LIEFDE - DE INVLOED VAN HERSENEN EN HORMONEN

LIEFDE - DE INVLOED VAN HERSENEN EN HORMONEN €14.50 | 20:00 - 22:15 | AMSTERDAM

Hormonen beïnvloeden onze hersenen en gedrag. Dat gebeurt soms op een radicale manier, bijvoorbeeld als we verliefd zijn of wanneer we kinderen krijgen, maar vaak is de beïnvloeding subtieler.

WOENSDAG 15-11-2017

WORKSHOP KLAVERJASSEN - HOE ZAT DAT OOK ALWEER?!

WORKSHOP KLAVERJASSEN - HOE ZAT DAT OOK ALWEER?! €16.50 | 19:00 - 22:30 | AMSTERDAM

Tja, hoe zat dat ook alweer? We beginnen de avond met een heerlijke daghap waarbij onze kenner de regels en achtergrondinformatie van het klaverjassen je bijbrengt.